Opdrachtgever: Gemeente Hoogezand-Sappemeer
Systeem: Climotion 1 kanaals
Architect: SKETS Architectuurstudio
Installatiepartner: Koflex


Zwembad de Kalkwijck is het centraal gelegen gemeentelijke zwembad van Hoogezand-Sappemeer. Het zwembad maakt deel uit van Sportcentrum de Kalkwijck dat tevens beschikt over een sport- en evenementenhal.

Een geschikte oplossing

Eind 2011 is het zwembad door de gemeente korte tijd gesloten geweest vanwege een vermeend probleem met de ophanging van de ventilatiekanalen. De roestvrije ophanging was mogelijk aangetast door de vochtige zwembadlucht, dus ging men met spoed op zoek naar een geschikte oplossing.

Meer comfort, minder energieverbruik

Adviesgroep HTD nam naar aanleiding van dit verhaal contact op met de directie van het zwembad. De adviseur gaf aan, dat het mogelijk was om niet alleen de kanalen vrijwel volledig te verwijderen, maar ook om tegelijkertijd een aanzienlijke energiebesparing en verbetering van het binnenklimaat te realiseren. Dit alles zou met een klimaatsysteem van Climotion bereikt kunnen worden.

Keuze Climotion

De Kalkwijck heeft vóór de implementatie uitgebreid contact gehad met andere zwembaden die voorzien zijn van het Climotion-systeem. Het heeft zelfs een zwemteam erop uit gestuurd om het klimaat te ervaren. In de zomer van 2012 is de bestaande installatie van het zwembad omgebouwd naar een Climotion -installatie. Na een korte periode van proefdraaien, is besloten om het oude systeem volledig te verlaten en volledig over te gaan op Climotion . Hierdoor werd het mogelijk om alle toevoerkanalen te verwijderen die zich bovenin de zwemzaal bevonden. Het contrast met de voormalige zwemzaal waarin de hele toevoerkanalen prominent zichtbaar waren is groot en de reacties zijn zeer positief.

Eén toevoerpunt

In de Kalkwijck volstaat één toevoerpunt om de volledige zwemzaal (met 25 meter bad) te klimatiseren.