Hanze University of Applied Sciences, Wiebenga Complex, Groningen

Client: Hanze University of Applied Sciences, Groningen
System: Climotion two-duct
Architect: DP6 architectuurstudio bv
Consultant(s): Adviesbureau Sijperda-Hardy bv
Installer: Croonwolter&dros


In 1922, Gerko Wiebenga, director of the Nijverheidsschool (school of domestic science), was asked to submit a design for a new school, known today as the ‘Wiebenga Complex’. This complex was the first designed in the New Objectivity architectural style. Over the years, it has been renovated and expanded within the agreed frameworks.
The number of students is growing rapidly and the university does not expect to be able to house these ever-growing numbers in coming years. Moreover, the climate control systems in the complex no longer satisfy the increasingly strict requirements for ventilation and sustainability goals for indoor climate, flexibility and energy efficiency. A large-scale renovation/new construction of this historic structure is being undertaken as a result.
Since the complex has conservation status, the installation of new systems must take place carefully and with the necessary diligence. The Climotion system perfectly meets the above requirements since it involves only a few installation components, resulting in minimal impact to the building, optimal climate and a high degree of energy efficiency. The Hanze University of Applied Sciences has opted to install the highly energy-efficient Climotion two-duct system. The use of two supply ducts makes it possible to create the perfect indoor climate in the building, without requiring any post-treatment and regardless of the season.